Nieuws

Wil je af en toe een nieuwsflits van Werkplaats immaterieel erfgoed ontvangen? Stuur dan een e-mail en wij zet!

Open the Gate – 4 & 5 mei gooit Studio City Gate zijn poorten open. Benieuwd naar ons kantoor of wat de site allemaal in petto heeft? Kom langs in ons ‘open office’op 4 mei tussen 12 en 18u!


Werkplaats immaterieel erfgoed verhuist!

Vanaf april vind je ons in Studio City Gate ergens op de 3 de verdieping. Met bruisend Brussel aan onze voeten en te midden de bedrijvigheid van makers, architecten, kunstenaars, videasten en fotografen, skaters en klimmers, moestuiniers en meer. Een plek vol ruimte en inspiratie als uitvalsbasis voor een dynamische werking rond immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Welkom!


Update Intangible cultural heritage and Museums Project (IMP):

  • DrukwerkSAVE the DATE! 7 mei: internationale conferentie in Hof van Busleyden, Mechelen. 

Heb je interesse in de link tussen immaterieel erfgoed en musea? Kom op 7 mei mee reflecteren en uitwisselen met andere musea uit Europa, rond de insteek ‘Intangible Cultural Heritage, Museums and Cultural Policies’.

het volledige programma vind je binnenkort online!


  • nieuwe oproep
Wat is de impact van ((inter)nationaal, regionaal, lokaal) beleid op immaterieel-erfgoedwerking van musea? Kan immaterieel-erfgoedwerking een katalysator zijn voor beleidsvernieuwing en verandering? Of is het vooral het beleid dat bepaalt hoe immaterieel-erfgoedwerking in musea eruit ziet? Zie jij linken met dit thema en jouw eigen immaterieel-erfgoedwerking? Stel je kandidaat om deel te nemen aan het volgende IMP-congres! 

 

Het Intangible Cultural Heritage and Museums Project (IMP) is een samenwerking tussen 5 partnerlanden (België, Nederland, Zwitserland, Italië en Frankrijk) die op zoek gaat naar praktijkervaring en -uitwisseling rond immaterieel-erfgoedwerking in musea. In elk land vindt een conferentie en expertendag plaats, rond een specifiek thema.

Op 7 en 8 mei 2019 is België aan de beurt met het thema “Musea, immaterieel erfgoed en (cultuur)beleid”. IMP is hiervoor te gast in congres- en erfgoedcenrum LAMOT en het Museum Hof van Busleyden in Mechelen. De relatie tussen cultuurbeleid op de verschillende niveau’s – van UNESCO tot stad of gemeente en alles daartussenin – en immaterieel-erfgoedwerking in musea zal er grondig uitgespit worden.

Opening 2306-Web Low-108

Heb jij op één of andere manier ervaring met dit thema vanuit jouw museum, zet jij beleidskeuzes strategisch in voor je immaterieel-erfgoedwerking, of probeer je omgekeerd samen met immaterieel-erfgoedgemeenschappen aan beleidsbeïnvloeding te doen? Of misschien heb je een case in huis die een totaal andere link met beleid illustreert? 

Lees hier meer over de oproep en schrijf je in

  • En ondertussen…

Ben je vooral benieuwd naar de vorige thema’s en resultaten van het project? Op www.ICHandmuseums.eu wordt al heel wat inspiratie gedeeld. In 2020 volgen een afsluitend symposium, een toolbox en een publicatie. Schrijf je zeker in op de nieuwsbrief!

 


1 miljoen voor doorgeven van vakmanschap!

clownerie©Bramdelaere
Clownerie ©Bram de Laere

Schoenmakers, goochelaars, pruikenmakers, smeden, weefsters, vertellers, boekbinders, tapdansers, instrumentenbouwers, … allemaal baanbrekende vakmensen. Hun beroep kent een lange en rijke geschiedenis. Vandaag staat hun kunde echter onder druk van de haastige samenleving.

Om dit vakmanschap van toekomst te verzekeren,  zette minister van Cultuur Sven Gatz een beurzensysteem op. Niet enkel voor oude ambachten, maar evengoed voor craftbrewing en vernieuwende juweelkunst, podiumkunsten als clown-acts of kruisbestuivingen tussen vechtkunsten en hedendaagse dans.

Ook vakmanschap dat migranten naar Vlaanderen meebrengen, zoals Afghaans borduren of vocale tradities uit het Midden-Oosten, maakt deel uit van het divers meesterschap dat vandaag nood heeft aan mogelijkheden om kennis en kunde door te geven.

Op 6 december maakte Minister Gatz bekend dat 27 meesters alvast aan de slag kunnen met één of meer leerlingen!

Lees hier het nieuwsbericht en het overzicht van de toegekende beurzen!


http://www.immaterieelerfgoed.be vernieuwd! 

Het gloednieuwe immaterieelerfgoed.be is online! Kleurrijker, levendiger en meer inspirerend dan ooit. De website zet immaterieel erfgoed, de praktijken er rond en de mensen erachter in de kijker. Om zo dit levend erfgoed een duwtje in de rug én meer toekomst te geven.

DSC_6159
©Femke den Hollander

 


Masterclass Antoine Gauthier: Strategieën en ontwikkelingen in het borgen van immaterieel erfgoed in Québec – 15 november 2018. VUB Etterbeek.

Québec is een regio waar intensief wordt gewerkt rond immaterieel erfgoed, zowel door beleidsmakers als in het veld. In deze masterclass legt Antoine Gauthier, een van de hoofdrolspelers in deze materie, uit wat er gebeurt in Canada, hoe men het in Québec aanpakt en welke rol kwantitatief en kwalitatief onderzoek daarin speelt. Dit verhaal, gebracht vanuit de erfgoedpraktijk in een gebied waar immaterieel-erfgoedbeleid hoog op de agenda staat, geeft een goed inzicht van wat er mogelijk is en waar uitdagingen liggen.

Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven!

 

Steun erfgoed: #wezoudenzoveelmeervooruwillendoen … met immaterieel erfgoed!

#VEELMEER_IE.jpgIn de komende septemberweken beslist de Vlaamse regering over de werkbudgetten van musea, archieven, erfgoedbibliotheken, de (nieuwe) organisatie voor immaterieel cultureel erfgoed, en andere erfgoedorganisaties die zich dagdaglijks inzetten voor ons erfgoed in Vlaanderen. De inhaalbeweging die jaren geleden werd beloofd, is er nog steeds niet gekomen. Het erfgoedbudget is echter zo klein (amper 1,1% van de Vlaamse begroting) dat een verdubbeling ervan peanuts lijkt. Maar net dat zou er wel voor zorgen dat wij in alle hoeken van de samenleving –toerisme, onderwijs, economie, welzijn …–  nog zoveel méér vanuit erfgoed kunnen bieden.

Geef ons een duwtje in de rug en onderschrijf de poll!

 

NIEUW in Vlaanderen! Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject 

Met een nieuw reglement “Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject” (mei 2018) wil Minister Gatz ondersteuning bieden bij het doorgeven van vakmanschap. Vakmensen die iemand in de leer nemen en hem of haar de knepen van het vak leren, kunnen zo een duwtje in de rug krijgen bij een intensief leertraject.

Schermafbeelding 2018-05-17 om 13.12.13
Virtuoos Vlaanderen! ©Titus Simoens

Het baanbrekend vakmanschap uit Vlaanderen staat de jongste jaren volop in de kijker.

Maar hoe kunnen we zorgen dat die mensen hier ook de ondersteuning en erkenning krijgen die ze nodig hebben? Welke beleidsprogramma’s kunnen slimme kaders en oplossingen bieden voor baanbrekende vakmensen (m/v) ? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat waardevolle kennis en kunde als immaterieel erfgoed overgeheveld worden van meesters naar nieuwe opvolgers?

Vlaanderen speelt met de UNESCO-conventie van 2003 voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed al een hele tijd een opmerkelijke voortrekkersrol in het internationale veld. Dit nieuwe reglement geeft nu ook een nieuwe en bijkomende impuls. Het beurzen-systeem voor vakmanschap is een eigenzinnig experiment rond Living Human Treasures,  waarmee Vlaanderen internationaal in het oog springt. De beurzen die Minister Gatz lanceert, zijn inspirerend en grensverleggend, o.a. doordat het reglement ervoor kiest om zowel de meester als leerling te ondersteunen, en dus niet vanuit eenrichtingsverkeer te denken, maar peer-to-peer learning stimuleert vanuit wederzijds engagement en versterking. Daarnaast heeft het reglement ook oog voor leermethodes; voor duurzaamheid, in de manier waarop de aanvragers het leerproces zien in de verdere loopbaan; maar ook bv. voor de manier waarop een traject inspirerend kan zijn voor het vakgebied en de (immaterieel-) cultureel-erfgoedsector.

Lees meer over Living Human Treasures in Vlaanderen in het voortraject Virtuoos Vlaanderen! naar een Living-Human-Treasures-programma in Vlaanderen en op immaterieelerfgoed.be.

 

Special Museumpeil: Immaterieel erfgoed en musea 

0318_Museumpeil_49_lr_v4 kopie (gesleept)

Werkplaats immaterieel erfgoed en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkten de afgelopen maanden aan een themanummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Museumpeil. Aanleiding vormde de internationale conferentie immaterieel erfgoed, musea en diversiteit (Rotterdam, 8-9.11.2017, i.k.v. het Intangible Cultural Heritage & Museums Project).

In het nummer worden verschillende voorbeelden van musea uit Nederland, België, maar ook Zwitserland, Italië en Frankrijk, die werken rond immaterieel erfgoed uitgelicht en concrete tips uit de museale praktijk aangeleverd. De website van Museumpeil biedt bovendien een interview rond immaterieel erfgoed en collectiewerking in Vlaanderen en een antwoord op vijf veelgestelde vragen rond immaterieel erfgoed en musea.

Bestel het themanummer door je gegevens te bezorgen aan kia@werkplaatsimmaterieelerfgoed.be  (€12,50 + verzendingskosten).

De lancering van het themanummer vond plaats in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Stef Oosterloo en Sergio Servellón, respectievelijk directeur a.i. van de Museumvereniging uit Nederland en voorzitter van ICOM Vlaanderen, namen er de eerste exemplaren in ontvangst.

 

Drukwerk

UPDATE Intangible Cultural Heritage and Museums Project (IMP)

Verslagen en nieuwe call

Op 7 en 8 november 2017 vonden twee dagen van expertise-, praktijk en kennisdeling plaats rond immaterieel erfgoed, musea en diversiteit.  De verslagen van de internationale conferentie (7.11.2018) en de expert meeting (8.11.2017) in Rotterdam staan nu online!

Op 25 en 26 september 2018 is IMP te gast in het Zwitserse Alpine museum (Bern) voor een internationale conferentie en expert meeting rond immaterieel erfgoed, musea en verstedelijkingWerkt jouw museum, in een klein- of grootstedelijke context, ook rond immaterieel erfgoed? Lees de call en dien ten laatste op 7 mei een voorstel in! 4 Belgische musea worden geselecteerd voor deelname.

Van 2017 tot 2020 verkent IMP een diversiteit aan benaderingen, interacties en praktijken rond immaterieel erfgoed in musea. IMP wordt gecoördineerd door Werkplaats immaterieel erfgoed met als partnerorganisaties het Nederlandse Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, het Franse Maison des Cultures du Monde – Centre Français du Patrimoine Culturel Immatériel, Verband der Museen der Schweiz (Zwitserland) en SIMBDEA uit Italië. Met steun van Creative Europe en de Vlaamse overheid, mogelijk gemaakt door het Bundesamt für Kultur (CH). 

http://www.ICHandmuseums.eu

 

Internationale conferentie: Urban Cultures,  Superdiversity and Intangible Heritage  –  15/16-02-2018 , Utrecht ** VERSLAG BESCHIKBAAR! 

De veranderende bevolkingssamenstelling van de grote West-Europese steden stelt gemeentebesturen voor grote uitdagingen. Tijdens de conferentie wordt besproken in hoeverre immaterieel erfgoed handvatten kan bieden voor een vruchtbare discussie over erfgoed en identiteit in het tijdperk van superdiversiteit.

Lees hier het verslag! 

Een organisatie van Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, in samenwerking met tapis plein, Universiteit Utrecht, FARO, de Duitse UNESCO Commissie en de leerstoel Kritische Erfgoedstudies aan de Universiteit van Brussel, in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed.